Trannel må betale dagbøter og kampen mot spilleavhengighet

Trannel må betale dagbøter og kampen mot spilleavhengighet

Selv om det ikke er altfor mye som skjer av endringer når det kommer til pengespill på det norske markedet, har det kommet frem noen nyheter så langt i år. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen av disse.

 

I februar ble det kjent at Trannel International, som eier blant annet Unibet Maria og Storspiller, er nødt til å betale dagbøter. Grunnen til dette er at de har tjent store penger på noe som Lotteritilsynet mener er ulovlig. Altså å tilby pengespill til norske spillere.

 

Som kjent er det kun Norsk Tipping og Rikstoto av norske selskaper som har lov til å tilby pengespill på nett til norske spillere. Norske myndigheter, med Lotteritilsynet i spissen, har lenge forsøkt å stanse utenlandske spillselskaper i å tilby sine tjenester uten å lykkes.

 

Den 5. april 2019 fattet Lotteritilsynet et vedtak om at Trannel International måtte stanse sine tjenester i Norge. Fordi de ikke gjorde dette risikerer de nå å betale dagbøter på 1,2 millioner kroner. Bøtene skal løpe opptil 437 millioner kroner, som skal være beløpet Trannel International har tjent av norske spillere i løpet av et år.

 

Om Trannel faktisk kommer til å betale disse dagbøkene er en helt annen sak, da vi tross alt lever i et fritt marked. Og spesielt fordi Trannel International opererer fra Malta.

 

Vi tror det er mye som skal til før dette kommer til å skje. Mest sannsynlig vil Trannel International ta saken til en uavhengig rett. Spørsmålet er også hvorfor Lotteritilsynet har gått etter spesifikt Trannel International. Andre store norske aktører inkluderer blant annet Co-Gaming og BML Group. Dette er selskaper som opererer store merkevarer som Betsson, Betsafe og ComeOn for å nevne noen.

 

Den beste løsningen for alle parter hadde derimot vært at det hadde blitt opprettet en norsk lisens. Med en norsk lisens kunne flere selskaper ha søkt om å operere i Norge. I stedet velger norske politikere og tviholde på monopolet. Naboland som Finland, Sverige og Danmark har nylig opprettet en slik lisens. På den måten kan de kontrollere spillselskapene mye bedre. De kan også legge regler på hvordan man skal forebygge og behandle spillavhengighet.

Økning i budsjettet mot spillavhengighet

Apropos spillavhengighet har kulturministeren nylig gått ut med at arbeidet mot spillavhengighet skal økes kraftig i årene fremover. Fra tidligere er det satt av 17 millioner kroner årlig for å forebygge og behandle spilleringet. Dette ble nå økt til 25 millioner kroner.

 

Ifølge Lotteritilsynet skal det være rundt 55 000 personer som lider av spilleavhengighet i Norge. Dette er selvfølgelig derfor så tenkte midler for å jobbe mot et stort problem.

 

En norsk lisens ville derimot vært enda bedre enn å øke budsjettet fra 17 til 25 millioner kroner. Da kunne man satt til grunn gode regler for å forebygge mot spilleavhengighet hos utenlandske spillselskaper.

 

Hvor store effekter vil ha å gi 8 millioner kroner ekstra til kampen mot spillavhengighet er det vanskelig å si, men forhåpentligvis blir midlene brukt effektivt.

Stopp i spillreklame på Discovery

Direktøren i medietilsynet krever at TV distributørene Telia, Altibox, RiksTV og Telenor alle stopper spillreklamen til Discovery.

 

I en årrekke har Discovery hatt spillreklame på sine kanaler, inkludert Max og Eurosport. Hvis sjefen i Medietilsynet får det hun ønsker vil dette snart ta slutt. I hvert fall for de som bruker tradisjonell TV.

 

Discovery på sin side tjener naturligvis gode penger på slik reklame, og vurderer å ta saken til retten. De hevder at grunnen til dette er fordi det er uforenlig med redaksjonell frihet og forbud mot forhåndssensur.

 

Å stoppe spillreklamen på Discovery og andre TV-kanaler basert i utlandet, har lenge vært på agendaen til norske myndigheter. Spørsmålet er om de kommer til å klare å stoppe dette.

 

Spørsmålet er også hvor effektivt det kommer til å bli, ettersom flere og flere velger å kaste tradisjonelle TV-løsninger til fordel for streaming.